Safari

Kategori Biografen af - maj 24, 2017
Safari

En provokerende og mesterlig dokumentar

Med den meget sigende titel, Safari, tager østrigske Ulrich Seidl os med til Namibias savannen for at følge kridhvide europæere, der med sandpapirsfarvede uniformer og tropehjelme føles som en rejse tilbage i tiden, selvom det hele udspiller sig lige midt i nuet. Selvom jagten er fuldt ud legal, så kan der stilles mange etiske spørgsmålstegn ved alt lige fra, hvordan hele safarifænomenet overhovedet kan eksistere i dag, til de mennesker, der aktivt har valgt at tag del i søgen efter eksotiske trofæer. Disse spørgsmål og flere hiver Seidl fat i, men det er langt fra så didaktisk og anmassende, som man ellers kunne have forventet.

(Relativt) underspillet
Det er ikke nogen synderlig overdreven film, hvor alle filmiske kneb bliver taget i brug, men er du gal, hvor står den satiriske provokation bare klart og tydeligt. Seidl ’afglamouriserer’ fuldstændig hele idéen ved at tage ud på safari og skyde eksotiske dyr, ved at udstille de åbenlyse banaliteter, der ligger til grund for jagten. Han behøver ikke engang at have noget patetisk underlægningsmusik, eller bidske interviews med i sin film, han lader i stedet bare kameraet kører, og så skal jægerne nok udstille sig selv.

Denne groteske glorificering af safariudflugten ses tydeligt, da en af jagerne eksempelvis skærer græsset væk og vender en død okse, så han kan tage den helt rigtige selfie. Hele oplevelsen handler mere om menneskerne selv, end det handler om de utrolige dyr, der befinder sig for enden af deres riffel. Denne absurditet er også ekstremt tydeligt i en række bekendende samtale mellem jægerne, hvor da forsøger at gøre det til en ophævet åndelig oplevelse at tage på safari, uden at de overhovedet tænker over de mange spøgelseslignende trofæer, der hænger som et tapet på deres vægge.

Safari er en utrolig provokerende og mesterlig dokumentar. Seidl bruger ingen ekstraordinære effekter, men hans budskab står mere tydeligt og er også langt mere virkningsfuldt end de ellers mere cinematiske dokumentarfilm, vi oftest ser i biografen i dag. Det er en film, der ville sætte tankerne i gang og skabe god debat ved middagsbordet. Så lad dig ikke narren af filmens simple titel – det er nemlig en dyb dokumentarfilm, der værd at se for alle.

  • Release Date: 5/24/2017
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.