Shabholm

Kategori Biografen af - august 31, 2023
Shabholm

En rendyrket satire

I komedien Shabholm, følger vi nok engang Ali, Hassan, Abdi og resten af slænget, som de fleste nok kan huske fra animationsfilmen Blokhavn tilbage i 2020. Lavet af kunstnerkolletivet Gigis, der startede ud med videoer på YouTube og sidenhen på DR, er den rapkæftede satiriske baggrund til at spore.

Filmen spilder da heller ikke tid på at etablere sin præmis. Hassan er ved at være træt af Danmark. Overalt ser han diskrimination, så da en oliesheik køber Bornholm og forvandler solskinsøen til et ferieparadis for folk som ham, samler han alle de andre ”shabbas”, for at efterlader Danmark og rejse et sted hen, hvor han ikke føler sig udenfor.

© Nordisk Film Distribution

Komik med et klart formål
Budskabet er til at tage og føle på, og man skal da heller ikke være et geni for at kunne regne ud, hvordan konflikterne skal opstå. Allerede i starten må de efterlade deres ven David, fordi han ikke er udlænding nok, og så skriver slutningen nærmest sig selv. I al sin enkelthed skaber det også det grundlæggende problem, at selv med en spilletid på beskedne 81 minutter, er der ikke rigtig nok historie til at fylde tiden ud. Hvad gør Gigis så ved det? Ja, de fylder filmen til bristepunktet med den ene vittighed efter den anden, og leverer dem i så ihærdigt et tempo, at man virkelig skal holde sig vågen for at få det hele med. Hvad end det er den fremmdfjendske statsminister Pia Støjmund, et hav af visuelle spidsfindigheder eller jokes i dialogen, er der så meget komik i alle aspekter af filmen, at man næsten bliver blæst bagover. Det rammer ikke altsammen plet, men størstedelen gør, og det er længe siden, jeg har set en film, der er så rendyrket en komedie som denne.

Shabholm kommer nok ikke til at gå over i filmhistorien, som nogen storslået komedie, eller for at rykke ved animationsmediet, men som en gedigen og gennemført satire, har den helt klart sin plads. Efterhånden som satiren er forsvundet fra fjernsynet, er det i det mindste rart, at Gigis holder traditionen med humoristisk samfundskritik i live gennem filmmediet.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.