Shakespeare Festival – Udendørsteater på Kronborg

Kategori Teater af - august 01, 2022
Shakespeare Festival – Udendørsteater på Kronborg

Meget få ting er for evigt, men kærlighed, Shakespeare og Kronborg skal nok bestå.

Hamlet Scenen, som står placeret med Kronborg som nok verdens flotteste bagtæppe, er omdrejningspunkt for en vidunderlig teatertradition, som blev grundlagt helt tilbage i 1816 på Hamlets eget slot.

Shakespeare Festival fejrer i år William Shakespeares forfatterskab med tre udendørsforestillinger fordelt på føromtalte Hamlet Scenen og Voldgraven. Det er Forestillingerne ”The Comedy of Hamlet – eller fake it until you make it” “Romeo and Juliet and other catastrophic love affairs”, og måske det helt store trækplaster ”HAMLET, Prince of Denmark.” Sidstnævnte spiller fra 3. august og frem til 7. august hver dag kl. 20.

En time før hver forestilling er der, for dem der har lyst, en introduktion til, hvad den engelske forfatter og det danske slot Kronborg egentligt har med hinanden at gøre.

Foto: Bo Nymann

Lørdag eftermiddag tog jeg plads foran Hamlet Scenen for at se “Romeo and Juliet and other catastrophic love affairs”. Med solen godt placeret i ryggen var der absolut intet røgslør, ingen lysillusioner, eller andet teatertrylleri som skuespillerne kunne gemme sig bag ved, men magi det var der på den varme scene. Norske Christian Hestø og polske Piotr Misztela, genfortalte på dramatisk, men også humoristisk vis kærlighedstragedien om den unge Romeo Montague der bliver forelsket i Juliet Capulet.

En fortælling, der i sig selv altid har budt på eftertanke, når det kommer til kærlighedens væsen og menneskers opførsel over for hinanden. Men når nutidige og virkelige hændelser bliver blandet ind i et teaterstykke, der er 425 år gammelt, opdager man hurtigt, at i mange dele af vores smukke verden, er der ikke meget, der har ændret sig. Romeo & Juliet er fiktion, men krydret med beretninger om ægte kærlighed, der bliver forhindret af æresdrab, kidnapning, bortvisning, udskamning og had til det, der ikke ligner en selv, bliver den gamle klassiker ubehagelig nutidig.

Resultatet af denne sammenblanding blev, at selv jeg, der har set, læst og oplevet Romeo og Juliet flere gange end jeg kan tælle, fik en klump i halsen og hårene rejste sig, da Kronborg med perfekt timing og intet anende om de to elskendes skæbne på scenen, satte sine kirkeklokker i gang og ringede døden velkommen. Alt dette gjorde, at jeg holdt min egen kærlighed lidt ekstra i hånden på vej hjem over hængebroen i taknemlighed. Det håber jeg, at de mange andre gæster også gjorde.


Shakespeare Festival på Kronborg er fra den. 29. juli til den. 7. august 2022.
Det er under åben himmel, med alt hvad det indebærer af solskinsdage eller sensommerafteners lunefuldhed, som en til tider nådesløs, men altid smuk medspiller.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.