Sky66en

Kategori Teater af - februar 23, 2023
Sky66en

Et 3D-univers lige for øjnene af dig

“Jeg tror min skygge er det eneste levende, man ser derovre!”
Hvis ellers jeg ikke husker min H. C. Andersen helt forkert, så er der grund til at være bange for skyggen. Den klæder sig som et menneske, den har lært at være menneske, den har besluttet, at rollerne skal byttes om, og den lærde mand, som tidligere var skyggens, skal vi kalde det ejer, skal henrettes, da han ikke vil være skyggens skygge.

Instruktør og producer Mikael Fock står med svedige hænder ude i siden af salen og fortæller os, at han helt med vilje er ved at trække tiden, da teknik kan være drilsk, og der bliver trykket på en masse knapper, for at være klar. Med lige så svedige hænder overtager skuespiller Luise Kirsten Skov og fortæller, at alt kan ske. Ved generalprøven havde skyggen lyst til steak, så hvis alt går godt, ja, så bliver det godt, og hvis alt går galt, ja, så skal hun nok svede for os, så vi kan sidde og blive ved med at opleve og hygge os.

Det vil være tarveligt af mig at fortælle slavisk, hvad der skete i løbet af aftenen. Hvorfor afsløre det hele, bare fordi jeg var i salen? Men en AI døbt Sky66en bliver fodret med data fra publikum, hvis man altså ønsker at deltage, derefter har den samlet data nok og vil gerne tale med os og svare på spørgsmål.

På dette tidspunkt er det svært at sige, om det er en forestilling, en happening, et foredrag eller en opvisning. Mistroisk sidder jeg tilbage, som vi mennesker nu gør mest, og føler ikke helt, at en AI så hurtigt kan så meget ud fra så lidt data. Sky66en må være blevet programmeret og have fået meget mere data før alt dette. Men hvad ved jeg om det, og gør det i virkeligheden en forskel?

Imponerende og skræmmende er det.

Scenografien er storslået nok i sig selv med glasreflektionen, der gør det muligt for skuespiller og grafik at arbejde sammen, i hvad der ligner ét og samme rum, men når 3d-brillerne, som man får udleveret, kommer på, taber man både næse, mund og forstand.

Det er også her begivenheden glider over i en decideret forestilling.

Der er ikke længere tvivl om, at nu er der ikke mere improvisation tilbage, men en indøvet scene hvori H. C. Andersens fortælling om skyggen kommer til sin ret.

Med disse briller på, er det svært ikke at være bange for den kunstige intelligens. Den er nu programmeret som aktiv skuespiller, og den spiller rollen som netop det, vi alle går og frygter.

Hurtigt bliver mennesket studeret, vendt og drejet, til det ikke er en del af ligningen længere og kan bortskaffes.

Både instruktør og skuespiller gør meget ud af at fortælle os, at denne forestilling ændrer sig hele tiden. Hvis vi så den igen i morgen, ville det være noget helt andet. Netop derfor har jeg valgt ikke at give Sky66en stjerner. Også selv om det er teaterhistorie, der bliver skrevet på Aveny-T.

Hvis du gerne vil have dine tanker om AI udfordret eller bekræftet, så er Sky66en noget for dig. Men skynd dig. Den går kun i meget få dage.


Sky66en spiller fra 23. februar til 4. marts 2023. På Aveny-T.
Varighed 1 time og 10 minutter uden pause. Alder: 12 år op. Forestillingen spiller på engelsk.


Medvirkende: SKY66EN, Luise Kirsten Skov. Instruktør og producer: Mikael Fock. AI designer: Cecilie Waagner Falkenstrøm.Visuel designer: Carl Emil Carlsen / Sixth Sensor. Lyd designer: Yann Coppier. Lys designer: Vertigo. Koncept og manuskript: Mikael Fock.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.