Sorgenfri

Kategori Biografen af - marts 31, 2016
Sorgenfri

Et mislykket filmprojekt.

2stars

Sorgenfri er noget så sjældent som en dansk zombiefilm, men er det nødvendigvis en god ting?

Som de fleste nok kan udlede af titlen, så udspiller handlingen sig i den lille danske forstad Sorgenfri. Det er sommer og alt er idyl, da det hele starter. Filmen følger en helt almindelige kernefamilie, helt med overbærende mor, fraværende far, lillesøster og rebelsk teenagesøn. Familiens bånd bliver dog for alvor sat på prøve, da der pludselig udbryder en epidemi i nabolaget, hvorefter hele byen bliver afskåret fra virkeligheden.

Intet dansk over historien.
Det er uden tvivl, at det er et interessant plot, og mulighederne for at kombinere de amerikanske genrekonventionerne med det danske velfærdssamfund kunne føre historien i utallige uventede og fængslende retninger, men ingen af disse muligheder bliver desværre ført ud i livet. I stedet bliver vi udsat for en lang række klichéer, der skubber historien fremad, frem for karaktererne eller det faktum, at filmen udspiller sig i Danmark. På den måde bliver det meget svært at finde noget dansk over filmen, med undtagelse af sproget, og det er virkelig en forspildt chance.

Gør sit bedste for at efterligne Hollywood.
Det er dog prisværdigt, at filmen rent æstetisk forsøger at efterligne genrens audiovisuelle cues, men desværre magter filmskaberne ganske enkelte ikke at løfte opgaven.

Smerteligt som det at skulle sige det, så var der flere gange undervejs, hvor folk grinte iblandt publikum, og det kan jeg ikke bebrejde dem for. Det er svært at finde eksistensberettigelsen for et sådan projekt, der tilhører en genre, som mere end noget andet bliver båret af stilen, hvis ikke man har noget inderligt på hjerte.

Når der så ikke er penge til at skabe et visuelt spektakel, står man pludselig tilbage med en noget mager og lemfældig film, der hurtigt vil blive glemt for dens manglende personlighed.

Hvis der så i det mindste var en eller anden særlig åbenbaring blandt skuespillerne, men heller ikke disse passer særlig godt ind, og fremstår mere som arketyper end personer man holder med. Det hele er selvfølgelig ikke skuespillernes skyld, da der ikke rigtig er nogen historie, men flere af dem gør ikke noget positivt indtryk.

Der er ikke meget, der lykkes i Sorgenfri, men af den grund vil jeg overhovedet ikke svine filmen til – tværtimod. Det er tydeligt, at alle i filmen har gjort deres bedste og ydet en mandfolkeindsats i de to år det har taget at lave filmen – det er bare ikke nok til at skabe en god film.

Til gengæld vil jeg gerne hylde dem for, at viser der faktisk er nogen inden for dansk film, der gerne vil lave noget andet end et køkkenvask drama, og det må de endelige blive ved med. Så kan det være, at vi i Danmark også en dag bliver lige så gode til at lave genrefilm, som vi er til socialrealisme.

  • Release Date: 3/31/2016
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.