Spiral

Kategori Biografen af - maj 13, 2021
Spiral

Spiral er intet mindre end den niende film i Saw-franchisen. og det kan ses. For i modsætning til de forrige, hvor den skøre John Kramer torturerede folk på opfindsomme og blodige måder, dog altid med muligheden for at de kunne undslippe, så eksisterer Spiral nærmest i et helt andet univers.

I filmen her følger vi i stedet politibetjenten Zeke, der er en vaskeægte good-guy, og en beskytter af moralens højborg. Det eneste problem for ham er dog, at han arbejder på en politistation fuld af korrupte betjente, og derfor må finde sig i lidt hvert, fordi han er en så retskaffen person, som han er. Hans høje moral bliver dog prøvet, da en seriemorder, som er inspireret af John Kramer, begynder at fange og slå korrupte politibetjente ihjel på kreative måder. For selvom ofrene er langt gode mennesker, så kan han ikke bare stå til og se dem dø.

Hård og rå
Det er en rigtig modbydelig film. Det er det ikke, fordi den er blodig, hvilket den er, særligt i en række groteske drabsscener. Nej, det der gør filmen så modbydelig, er stemningen. Ikke nok med, at vi befinder os på en politistation, hvor vi får at vide, at stort set alle er korrumperede, så bander og svovler alle fuldstændig konsekvent, og det virker generelt som en verden, hvor der intet lys er.

Så Det er ikke ligefrem en hyggelig film at sidde og se, men det behøver det heller ikke at være. For det er som sagt den niende film i Saw-franchisen, så det store salgsargument er de blodige sekvenser. Som en meget sart mand, kan jeg godt sige, at der var et par af dem, som ikke var særligt behageligt at se, men overordnet set, er det slet ikke nogen scener, som vil blive husket af et horrorelskende publikum. Så det er altså heller ikke nogen særlig fantastisk gyserfilm.

Det eneste, der så kan redde filmen, er rollebesætningen. Fordi det vil være synd at sige, at de fleste gyserfilm ligefrem har gode historier, eller er stor filmkunst, men et godt ensemble vil kunne gøre de fleste film langt mere underholdende, selv med et nogenlunde usammenhængende plot. I filmen her, spiller Chris Rock hovedrollen som Zeke, og han gør virkelig hvad han kan, og skuler det bedste han kan, men han er bare ikke særlig troværdig som en hårdkogt betjent, der er indebrændt efter at have været førstehåndsvidne til flere årtiers åbenlys uretfærdighed. Samuel L. Jackson spiller nok engang Samuel L. Jackson, og det er han stadig rigtig god til at være, men desværre er han kun med i ca. fem minutter af filmen, så han får aldrig nogensinde rigtig lov til at folde sig ud.

Jeg er ikke den største fans af hverken Saw eller gyserfilm generelt, men alligevel tror jeg, at de fleste gyser elskere ville være skuffet over spiral. Det er et nogen særlig mindeværdig film. Chris Rock gør hvad han kan, for at gøre Spiral til mere end en ren splatterfilm, men han er desværre lettere fejlcastet. Alligevel vil jeg sige, at Spiral er en ganske habil gyserfilm med masser af blodige scener, der dog kollapser til sidst, med en meget tynd slutning, hvor vi får en kæmpe ekspositionsbombe, der ikke gør andet end at highlighte, hvor usammenhængende filmen her. Så det er ikke nogen særlig fantastisk film her, men der er alligevel et par groteske og blodige sekvenser, som er hårde at sidde igennem, og hvis du er til den form for katarsis, kan det godt være, at du alligevel kan finde noget positivt i filmen.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.