St. Vincent

Kategori Biografen af - april 30, 2015
St. Vincent

Gamle Bill Murray bliver venner med en 12-årig dreng.

4starsAlle har på et eller andet tidspunkt været i kontakt med en Bill Murray film, og hvis ikke man har, så er man gået glip af noget. Han er en helt særlig skuespiller, der med sin altid afdæmpede holdning og melankolske blik, skaber en helt unik tilstedeværelse på skærmen og, i samme stil Jack Nicholson, altid gør karakterne til sine helt egne.

Nu er Murray så blevet lidt ældre, og alderen spiller en stor rolle i St. Vincent. Murray spiller den fordrukne krigsveteran Vincent. Vincent er en vred alkoholiseret gammel mand, der oven i købet har fået ophobet en gambling gæld. Hans eneste positive kontakt er den prostituerede Daka (Naomi Watts), som han flittig besøger. Denne hedonistiske livsstil bliver dog sat på en prøve, da en fraskilt mor og hendes 12-årige dreng Oliver, flytter ind ved siden af. Først forsøger Vincent at kapitalisere på situation ved at agere babysitter for drengen og få nogle lettjente penge, men de udvikler hurtigt et bånd til hinanden, hvorefter Vincent ender som en utraditionel mentor.

Lidt nyt under solen.
Vi har alle hørt denne historie før. Historien om det umage par, om den gamle gnavne mand og om, hvordan de i sidste ende hjælper hinanden, men det er ikke noget problem her. Det er en meget veludført film, hvor man får lov til at lære alle personer at kende, og så sker der også uventede ting undervejs.

Det er dog, og det kan jeg ikke sige nok, Bill Murray-effekten, der skinner mest igennem i sidste ende. Han kan simpelthen tage en karakter, der sagtens kunne have endt som en triviel parentes i rækken af knotten mænd gennem filmhistorien, der alligevel har et hjerte af guld. Murray spiller ham så godt, at man skulle tro, han selv var ham, og så er det faktisk dejligt, at Vincent ikke ændrer sig i filmen, i hvert fald ikke rigtig.

For i stedet for at give os en Hollywood slutning, hvor alle som et Disney-eventyr er blevet forvandlet til ærkekonservative dydsmønstre, så får Vincent og resten af ensemblet lov til at være sig selv. De ender som en mærkelig forsamling, men er på ingen måde mindre elskværdige, og dét er hvad hæver filmen op over støjen, og gør den til noget særligt.

St. Vincent, er en fornem skildring af alderdomslivet, hvor man let kan stagnere og falde hen, hvis ikke man har nogen omkring sig. Der et godt sammenspil mellem den unge dreng og Murray, og filmen formår at være opløftende, på trods af de tragiske karakterer. Ligesom altid er Bill Murray billetprisen værd, også selvom filmen ikke er på samme højde som hans tidligere bedrifter.

  • Release Date: 4/30/2015
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.