The Farewell

Kategori Biografen af - august 20, 2020
The Farewell

Tankevækkende kultursammenstød

I The Farewell følger vi den unge millennial Billi (Awkwafina), der lever en forvirret rodløs tilværelse, som desværre er alt for normal i USA i dag. Billi er dog en del af en stor kinesisk familie, og da familiens bedstemor Nai Nai bliver diagnosticeret med kræft, tager Billi og resten af familie tilbage til Kina, under påskud af at deltage i et lynbryllup, for at tage afsked med bedstemoren.

Som du nok har lagt mærke til, ligger det i præmissen, at familien ikke fortæller Nai Nai, at hun snart skal dø, og det er ikke tilfældigt, for det er blot en af de måder, hvorpå vi som publikum bliver gjort opmærksomme på forskellene mellem den kinesiske kultur, og i dette tilfælde, den amerikanske.

Som en person med en fod i to forskellige kulturer, kan jeg sagtens sætte mig ind i Billis problemstilling med at navigere rundt i den kinesiske kulturs normer, samtidig med, at hun slet ikke har fundet sig selv som person endnu. Selvom en af mine kulturer ikke er den kinesiske, føler jeg mig alligevel rigtig godt inviteret ind i familien, og deres konflikt mellem østerlandsk og vesterlandsk tankegang.

Dramaet mellem linjerne
Det er en film, hvor dramaet ligger i det usagte. Der er et hav af store familiemiddage, hvor der bliver sagt så meget, selvom der ikke bliver sagt noget direkte. Det er samtidig filmens styrke og svaghed. For ganske vidst er det dragende, tankevækkende og yderst interessant at være en flue-på-væggen, og få et indblik i en anden kultur, som er helt ulige vores, men samtidig kan det godt blive lidt langt i optrækket, fordi der ikke er noget andet, som driver plottet fremad.

Billi har nogle personlige problemer med sin uddannelse, og hvad hun vil med sit liv, men det ryger meget hurtigt i baggrunden, til fordel for næsten udelukkende at fokusere på historien om Nai Nai og familiedynamikken. Så du skal nok ikke forvente de store dramatiske vendinger, da det på mange måder er en virkelighedstro familie.

Til gengæld er Awkwafina rigtig troværdig i hovedrollen, ligesom Shuzhen Zhao, der spiller Nai Nai, bare er god, og jeg ville ikke have noget imod, at have hende som min bedstemor.

The Farewell er måske ikke direkte en film om kultursammenstød, men dens største force er, at man føler sig inviteret ind i en kultur, som vi sjældent får præsenteret så jordnært og troværdigt i de danske biografer. Det er en enkel historie med et simpelt drama, men det giver også plads til for alvor at udforske familiedynamikken. Alt foregår mellem linjerne, så man skal nok ikke forvente et bombastisk drama, men mellem det autentiske manuskript og i særdeleshed Awkwafinas præstation, efterlader filmen alligevel stof til eftertanke.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.