The Good Nurse

Kategori Biografen af - oktober 19, 2022
The Good Nurse

En velspillet og uhyggelig fortælling

I thrilleren The Good Nurse, får vi fortalt en uhyggelig historie fra virkeligheden, der helt sikker vil give de fleste myrekryb. Den handler om sygeplejersken Charles Cullen, der blev opdaget i myrde sine patienter, og det på så kynisk vis, at det er svært ikke at blive rystet, når man får det præsenteret. Seriemorderen bliver spillet af Eddie Redmayne og han danner filmisk makkerpar med Jessica Chastain som hans kollega, der begynder at mistænke ham for at have ugler i mosen.

Stjerne i centrum
Danske Tobias Lindholm har i filmen fået lov til at dirigere de to oscarvindende verdensstjerner og, at de er stjerner, er man aldrig i tvivl om. Sjældent har jeg set så mange close-up i en og samme film. Selv den allerførste indstilling er et næsten to minutter langt traveling-shot, hvor kameraet langsomt bevæger sig tættere og tættere på Eddie Redmaynes ansigt, for virkelig at komme helt ind i sindet må ham, må man forstå.

Det er med til at skabe en klaustrofobisk stemning, som sikkert er meget passende for et par overarbejdet sygeplejersker, men det er også lidt ærgerligt, at scenernes geografi slet ikke bliver brugt, når det meste af handlingen udspiller sig på et mørkt hospital.

Men det er ikke kun Tobias Lindholm, der er forelsket i de to skuespillere, det samme er manuskriptet, der cirkulerer omkring de to præstationer. De er henholdsvis publikums og vanviddets repræsentant. For det er svært at forstå, hvordan en sygeplejerske kan få sig selv til at myrde, tilsyneladende tilfældige patienter, når man trods alt har underlagt sig Den hippokratiske ed.

Et kammerspil
Og man kan godt se, hvorfor de begge har den gyldne statuette stående derhjemme. De spiller begge røven ud af bukserne, også til en sådan grad, at det nogle gange kammer over. Særligt Eddie Redmayne har svært ved at forblive subtil, så på enkelte tidspunkter overspiller han så pludseligt, at det hiver en ud af filmen.

Cinematisk er det ikke den største åbenbaring eller visuelle fornøjelse, medmindre man som sagt elsker close-ups af flotte skuespillere, der er blevet sminket til at se trætte ud.

The Good Nurse er en fremvisning af Jessica Chastains og Eddie Redmaynes evner som skuespillere, og spoiler-alert, de er virkelig gode. Historien, som er taget fra virkeligheden, er dybt skræmmende og kan få de fleste til at frygte en uskyldig tur på hospitalet, men som film halter den lidt til tider. Der bliver stort set ikke forsøgt at gøre brug af filmmediets potentiale til mere, end at præsentere en historie, der lige så godt kunne have været fremført på de skrå brædder.


Filmen får premiere i udvalgte danske biografer den 20. oktober, og på Netflix den 26. oktober.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.