The Square

Kategori Biografen af - november 23, 2017
The Square

Fremragende satirisk fortælling

Det er ikke ofte at komedier vinder hovedprisen ved den store franske filmfestival Cannes, men det var alligevel tilfældet med Ruben Östlunds svenske film ’The Square’, som med danske Claes Bang i hovedrollen triumferede i det sydfranske tilbage i maj. Nu – et halvt år senere – får filmen endelig dansk biografpremiere.

I ’The Square’ følger vi Claes Bangs karakter, Christian, som er kunstnerisk chef på et moderne kunstmuseum i Stockholm. Museet forsøger at brande et nyt kunstprojekt, som hedder The Square, der skal sætte fokus på menneskelige værdier såsom tillid og næstekærlighed. Samtidig oplever Christian selv problemer med netop samme værdier, da han først bliver bestjålet, og derefter ryger ind i et regulært kaos af begivenheder, da han forsøger at få sine stjålne ting tilbage.

’The Square’ er herlig satirisk. Filmen er ekstremt sjov og medrivende, mens den kører derudaf i sin satire over… ja – mange ting. ’The Square’ er både en satire over menneskelige relationer og over menneskers ageren i sociale situationer i den moderne verden. Samtidig gransker filmen på satirisk vis hvordan mennesker reagerer på yderliggående eller absurde situationer. Via sine absurde opsætninger og overdrivelser får filmen sagt noget om det moderne menneskes egoisme, indbildskhed og dobbeltmoral. Derudover bruger filmen også sin satire til at sætte fokus på det indspiste højkulturelle miljø og dets kontrast til de lave sociale klasser, såsom hjemløse.

Både instruktionen og skuespillet er af højt niveau
Alt dette resulterer i en yderst underholdende og tankevækkende film, hvor absurditeten og overdrivelsen passer godt til filmens satiriske univers, og derfor ikke føles forceret. Östlunds instruktion er ferm og stilsikker, og skuespillet er stærkt over hele linjen. Claes Bang slår endegyldigt fast, at han skal tages alvorligt som seriøs skuespiller med et nuanceret portræt af en succesfuld mand, som langsomt mærker sin succes og sine idealer kollapse i løbet af fortællingen. Derudover er både Elisabeth Moss og Christopher Læssø ganske fornøjelige i mindre roller, og Terry Notary brillerer med sin optræden som menneskelig abe. Til sidst er altid gode Dominic ’McNulty’ West også med i en solid lille rolle.

Den eneste anke man kan have mod ’The Square’ er, at den ikke er synderlig subtil i sin fortælling. Filmen sætter en tyk streg under forskellen på rig og fattig, og på dobbeltmoralen i de højkulturelles ønske om at sætte fokus på menneskelige værdier, uden nødvendigvis selv at kunne leve op til dem. Det ses blandt andet ved at filmen lidt for ofte viser korte montager bestående af klip af Stockholms hjemløse.

Dette tager dog ikke noget fra filmens generelt høje kvalitetsniveau. På god satirisk vis formår Östlund at udpensle mange hykleriske aspekter af den moderne verden og det moderne menneske, og derfor fortjener filmen fem store stjerner.

  • Release Date: 11/23/2017
Kommentarer er lukket.