Tordenskjold & Kold

Kategori Biografen af - januar 28, 2016
Tordenskjold & Kold

En anderledes, underholde og gribende roadmovie, der er sin helt egen.

4stars

En historisk fortælling om Tordenskjold, der rejser igennem Danmark lyder umiddelbart som noget reserveret til den kedelige sendetid på DR2. Men med neon lys og rockmusik slår filmen an, og hvad der følger er en kitsch oplevelse for sær og unik til det kedelige, men muligvis også charmerende nok til, at du vil holde af den.

Vi møder Tordenskjold mere end 3 år efter hans sejr ved Dynekilen som sikrede vores triumf over svenskerne, og hans egen berømmelse. Men foruden krigen er han en restløs ungkarl. Dette forsøger hans tro kammertjener Kold at hjælpe ham med, og efter en skriftlig korrespondance mellem en engelsk adelig kvinde og Tordenskjold, begiver de sig ud på en rejsen i 1700-tallets Danmark.

En (næsten) klassisk roadmovie.
Tro mod ens opfattelse af hvad enhver roadtrip film bør indeholde, og hvad en fortælling om Tordenskjold i hans tid ikke burde indeholde, støder vi på rockmusik, sex og skuddueller når vores helte kører fra by til by. Men filmen forbliver tro mod deres samtid, så skudduellerne bliver forvaltet på hæderlig manér med flintlåspistoler, mens vores helte heller ikke ryger cigaretter i deres 1970’s mustang, men rokker frem og tilbage i hestevognen, der kæmper sig over de grusede veje. Imens dette sker, får vi fortalt historien om en karismatisk viceadmiral og ungkarl, der på trods af hans store bedrifter ikke kan forsone sig med det rolige liv væk fra krigen. Hans mission for at møde hans betroede og slippe hans rastløse liv river op i gamle sår, og hans handlinger ved Dynekilen bliver hans hæder og skam. Men selvom filmen holder sig i 1700-tallet så bliver udtryk som ”whatever” ofte brugt, og filmen skyr ikke for at være historisk ukorrekt for at give liv til dens verden.

Dette føles igen og igen, og sprogbruget er ikke det eneste, der optræder i filmen som ikke er typisk for tiden. Den fungerer dog og fortællingen tager ikke skade, men på trods af, at filmen er underholdende hele vejen igennem føles den også kluntet mod slutningen og det mærkes jo længere vores hovedpersoner rejser væk fra hjemmet. Filmen ender derfor med at være en anderledes, underholdende og gribende fortælling. Og selvom den aldrig for alvor tør at være virkelig dristig, så er den uden tvivl sin helt egen.

  • Release Date: 1/28/2016
Skrevet af
Kommentarer er lukket.