Truth

Kategori Biografen af - november 19, 2015
Truth

Cate Blanchett er skide god, men filmen mangler den samme skarphed.

3stars

I Truth bliver vi minder om den dramatiske historie, der udspillede sig under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2004. Der var dødt løb mellem den siddende Præsident Bush, og demokraternes John Kerry, da nogen journalister på det anerkendte nyhedsprogram ”60 minutes” faldt over en historie om, at George W. Bush, måske havde deserteret fra militæret i 70’erne under Vietnamkrigen, og forsvandt i over et år. Det skulle vise sig ikke blot at være sprængfarligt stof, men en historie, der gav katastrofalt bagslag.

De store helte.
Det er det amerikanske heltekvad som vi kender det. Der hersker på intet tidspunkt tvivl om, at journalisterne er de gode, og resten af omverdenen rangerer fra uvidende til decideret ondskabsfuld. Det er et koncept som man kender til døde, og det er der egentlig ikke særlig meget i vejen med. Vi kender alle følelsen af at blive tværet ud, fordi vi bare gerne vil gøre noget godt, der er i strid med nogle andres interesser, men det giver også filmskaberne et stor ansvar for at beskrive begivenhederne på en måde, så det fremstår som en virkelig historie – og det lykkes kun til dels.

Det er først og fremmeste en imponerende ensemble, med bl.a. Dennis Quaid og ikoniske Robert Redford, men det er særligt Cate Blanchett, der stråler igennem. Blanchett spiller produceren, der stod bag den store afsløring af Bushs tid som soldat i den amerikanske hær. Hun spiller hende med et så stort nærvær og en standhaftig stædighed, som ikke er svær hverken at forstå eller at føle med. Derfor er det ikke desto mere ærgerligt, at vi får gentaget filmens pointer i så overdreven en stil, at selv den mest tungnemme tilskuer kan forstå, hvad budskabet er.

Lidt for moraliserende.
Der er flere passager af filmen, der tendenser til det moraliserende, og Brian Tylers musik er som taget ud af en actionfilm, hvilket ikke kunne være mere fejlcastet til en film, der hovedsageligt viser en folk journalister, der roder igennem bunker af papirer og stiller spørgsmålstegn ved autenticiteten af en række dokumenter. Denne lækre indpakning gør også, at vi faktisk aldrig kommer nærmere sandheden om, hvorvidt Bush egentlig deserterede i et år, men vi er aldrig i tvivl om, at der er en sammensværgelse imod vores helte.

Truth er en film, der kunne have været så meget bedre. Der bliver pointeret at ”money talks” og, at nyhederne er overfladiske, men vi kommer aldrig et spadestik dybere, og der bliver heller aldrig givet et troværdigt bud på, om der virkelig var noget mere i historien. Til gengæld er Cate Blanchett helt fænomenal og en fryd at se boltre sig på skærmen, men lige meget hjælper det, når konteksten er noget tynd.

  • Release Date: 11/19/2015
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.