Verdens dygtigste skoleelever laver ikke lektier

Kategori Pressemeddelelser af - april 11, 2016
Verdens dygtigste skoleelever laver ikke lektier

Den amerikanske dokumentarist og provokatør Michael Moore er efter seks års tavshed tilbage med en film, der stiller skarpt på velfærdspolitikken i Europa. I Where to Invade Next er Moore på en mission, der har til formål at invadere adskillige europæiske nationer og bringe deres bedste ideer med hjem til USA. Missionen fører Moore til Finland, der er topscorer på alle parametre, når det gælder skoleundervisning, både resultat- og trivselsmæssigt.

Moore går direkte til toppen for at finde ud af, hvad finnernes hemmelighed er. I klippet nedenfor forklarer Finlands Undervisningsminister, Krista Kiuru, hovedprincippet i at styrke elevernes faglighed og trivsel: de laver ikke lektier. Desuden er den reelle undervisningstid begrænset til 3-4 timer inkl. frokost og som skolelederen, Pasi Majasaari, siger, er elevernes behov for at være sammen, dyrke sport, læse bøger og høre musik i fritiden yderst relevant for et godt børne- og ungdomsliv.

Det er nemlig vigtigt at være barn i hele barndommen, og nyde livet mens man kan, og Pasi Majasaari fortsætter: ”Begrebet lektier er simpelthen forældet”, hvorefter Michael Moores undrende reaktion er til at tage og føle på.

Se klippet her:

Ud over invasionen af Finland rejser Moore også til Norge for at forstå deres åbne fængselssystem, hvor mordere har adgang til slagterknive og stort set aldrig låses inde i deres celler. På en tur til Italien bliver Moore komplet mundlam, da han erfarer, at de italienske arbejdere har otte ugers betalt ferie om året – plus det løse.

I Tyskland inspireres Moore af den store medarbejderindflydelse på de tyske arbejdspladser samt det faktum, at flere og flere firmaer, heriblandt Mercedes, indfører en regulær emailpolitik, der betyder, at en chef ikke må kontakte en medarbejder uden for arbejdstiden.

I en fransk skolekantine spises der til Moores store overraskelse af rigtig porcelæn og drikkes vand af glas, der kan gå i stykker, og her ses måltidet som en del af de franske elevers undervisning. Moore invaderer også Tunesien for at stjæle ideen om den frie og gratis adgang til abort, og han tager til Island for at møde de kvindelige bankdirektører, der har fået landet på ret køl efter det finansielle kollaps.

I Portugal får Moore indblik i landets liberale narkopolitik, der betyder at man ikke kan straffes for brug eller besiddelse af stoffer, hvilket har medført et enormt fald i narkorelateret kriminalitet.

Where to Invade Next får dansk biografpremiere på torsdag den 14. april, og vi har en anmeldelse klar til den tid.

Om filmen:

Den Oscarvindende instruktør og provokatør, Michael Moore, er tilbage og han har en mission! Moore, der er bevæbnet med fædrelandskærlighed og håb for fremtiden, vil undersøge, hvad USA kan lære af andre lande og begynder at invadere udvalgte nationer for at ’stjæle’ deres bedste ideer og bringe dem med hjem.

Med megasucceserne ’Bowling for Columbine’ og ’Farenheit 9/11’ i bagagen er Moore klar med sin første film i over seks år. Og med sin sædvanlige lune og skarpe satire får Moore skabt en tankevækkende og humoristisk film om forskelle i en globaliseret verden og jagten på den amerikanske drøm.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.