Vi betaler ikke!

Kategori Teater af - september 25, 2023
Vi betaler ikke!

En komisk protest mod inflation og uretfærdighed

I virkeligheden er jeg trækbasunist
Nørrebro Teater har hejst farceflaget foran bygningen, og det er et kærkomment gensyn.

Man skal være til det, ellers bliver det hurtigt for meget, men hvis det er en genre, man kan se den dybere mening med, så er Vi betaler ikke! intet mindre end lårklaskende skarpe replikker, der rammer, hvor det, når man lige tænker efter, gør allermest ondt.

Hvis man læser i Den Store Danske står der, at farcen er en komisk genre, der ofte er baseret på misforståelser og forklædninger, hvor situationskomik har forrang for indholdsmæssig tyngde.

Det er vigtig viden, for hvis man ikke kender spillereglerne, kan det hele opleves som hysterisk og overspillet.

Men på Nørrebro Teater er de medvirkende perfekte ambassadører for genren. Især Mikkel Becker Hilgart viser talent for at skrue op for alle tænkelige virkemidler, uden at det kammer over og bliver plat. Men man kan, i denne forestilling, ikke påstå, at indholdet ikke har indholdsmæssig tyngde.

I betaler ikke, så vi betaler ikke
Dario Fos satiriske farce fra 1974 har fået en tur i tidsmaskinen, og det viser sig, at verden ikke er blevet et bedre sted. De samme problematikker er højaktuelle, og jeg sad lidt på min plads, og vidste ikke om jeg græd af grin eller over, hvor tragisk det er at opleve, hvor præcist fortællingen skildrer vores tanker og virkelighed her i 2023. Der er helt bogstaveligt talt ikke noget nyt under solen.

Det er i høj grad som Dario Fo sagde: ”Vil du proppe alvor ned i halsen på en mand, skal du først få ham til at åbne munden af grin.” Jeg griner ikke længere, for når støvet har lagt sig, viser opsætningen sig som et spejl, hvor publikum kan se den tragiske virkelighed, mange ikke behøver gå i teatret for at opleve.

Da priserne på dagligvarer er steget til nye uanede højder, tager kvinderne sagen og varerne i egen hånd. Forklædt som gravide forsøger de at skjule tyvekosterne for politiet og deres lovlydige mænd. Intet går selvfølgelig efter planen, og lige når man tænker, at nu kan det ikke blive være, ja så banker det på døren.

Der kommer et tidspunkt i enhver mands liv, hvor det er en forbrydelse at overholde loven!
Scenografien, der er tænkt af Benjamin la Cour, er simpel, praktisk og præcis. Der er hverken mere eller mindre, end hvad der er nødvendigt for at fortælle historien. Scenens opbygning er lavet, så det giver et indtryk af, at man ser ind ad vinduet til en lejlighed i et betonbyggeri, der nok i sin tid er blevet opført lidt for hurtigt og billigt.

Det er modigt iscenesat af Joy-Maria Frederiksen, der sammen med Nørrebro Teater søger tilbage for at kunne se frem.

Det, der, når man ankommer til Ravnsborggade, lignede et flag hejst for at hylde farcen, er nok i lige så høj grad et flag hejst for at vise en protest mod den uretfærdighed, der hele tiden sniger sig tættere og tættere på. Godt gået!


VI BETALER IKKE! spiller fra 23. september til 28. oktober 2023. På Nørrebro Teater
Varigheden er ca. 2 timer og 15 minutter inkl. pause


Medvirkende: Mikkel Becker Hilgart, Anne Laybourn, Thomas Mørk, Asbjørn Krogh Nissen, Lone Rødbroe. Instruktion: Joy-Maria Frederiksen. Scenografi & Kostumer: Benjamin La Cour Manuskript: Sotto Paga! Non Si Paga! Af Franca Rame Og Dario Fo. Oversættelse: Bent Holm. Bearbejdelse: Peter Dupont Weiss. Lysdesign: Jonas Bøgh. Lyddesign: Morten Horn Oxholm Tekstkonsulent: Michael Schøt. Forlag: Nordiska Aps.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.