Vildheks

Kategori Biografen af - oktober 11, 2018
Vildheks

Et ordentligt dansk eventyr

I den danske fantasyfilm Vildheks, følger vi den unge pige Clara (Gerda Lie Kaas), der lever et almindeligt teenageliv, og egentlig har det helt fint med det. Helt normal er hun dog ikke, for da en mystisk kat en dag overfalder hende, opdager hun, at hun er en vildheks, med en helt særlig forbindelse til naturen og dyrene omkring hende. Knap har Clara nået af vænne sig til denne nye virkelighed, før en ond heks jagter hende på livet løs, i håbet om at genoplive mørkets fyrste. Så Clara kan godt glemme alt om at vende tilbage til et helt normalt liv.

En velproduceret oplevelse
Noget af det første, jeg i hvert fald lagde mærke til var, at med undtagelse af én enkelt karakter, så er alle de nævneværdige personer kvinder. Det er beundringsværdigt, at filmen ikke selv gør noget stort nummer ud af det, men ikke desto mindre er den en positiv overraskelse, at en fantasyfilm som denne, med et meget stort fokus på sin egen mytologi, der normalt er henvendt til drenge, har valgt at have kvinder i alle de bærende roller.

Det er også en meget flot film, der måske ikke rent økonomisk kan konkurrere med udenlandske budgetter, hvad angår actionsekvenser, men det computergenerede fantasyunivers fejler ingen ting. Kostumerne og set designet er også meget fornemt, og peger hele tiden en i retning af en anden verden, uden dog at fremstår fuldstændig fremmed fra vores egen.

Alt handler dog ikke kun om det visuelle i en film, og nok engang står lyddesigner Peter Albrechtsen bag en af de bedste lydoplevelser i dansk film, og må bare siges af være en garanti for god lyd, uanset om det er en dokumentar, lowbudget, eller bombastisk fantasyfilm, som han står bag.

Klassiske børnesygdomme
Kasper Munk gør virkelig hvad han kan, for at skabe en dansk eventyroplevelse på niveau med de amerikanske, og lykkes, når det kommer til det praktisk håndværk. Der hvor filmen dog halter, er på manuskriptniveau. Ganske vidst er aldersgrænsen kun på syv år, og historien er henvendt til unge på samme alder som Clara, men helt vildt medrivende bliver fortællingen aldrig. Der er ikke noget, som er synderligt overraskende, og de få gange det bliver en lille smule uhyggeligt, bliver konflikten forløst forbavsende hurtigt.

Den falder også lidt for samme faldgrube, som så mange andre film om unge mennesker, fordi den skal bæres af unge uerfarne skuespillere, i stedet for de garvede voksne, der er henvist til diverse biroller. Gerda Lie Kaas og Albert Werner er slet ikke ringe, men er unægtelig noget stive og unaturlige i deres levering af replikkerne. Forhåbentlig løsner de lidt mere op, hvis filmen bliver en succes, og de andre bøger i serien også skal filmatiseres.

Vildheks er såmænd en ganske udmærket fantasyfilm, og i dansk målestok er den teknisk meget imponerende. Effekterne, kostumerne og lyden er imponerende. Der er ikke dog ikke noget ekstraordinært ved hverken skuespillet eller historien, men det er tilforladeligt.

Hvad angår danske coming-of-age fantasyfilm, er der nok ikke nogen, som er bedre produceret, og den skal nok underholde sin målgruppe. Men der er stadig et stykke vej endnu, før man kan sige, at vi har fået en dansk Harry Potter.

  • Release Date: 10/11/2018
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.

2 kommentarer on "Vildheks"

  • Anonym

    Skriv meger om skuespillerne

  • Det er en horribel film. Dårligt skuespil og et makværk af en adaption af nogle fantastiske bøger.