Why Him?

Kategori Biografen af - december 25, 2016
Why Him?

En overraskende sjov komedie

Why Him? er en komedie, hvor vi følger den meget traditionelle far Ned (Bryan Cranston), der skal møde datterens kæreste for første gang. Til Neds store skræk er kæresten Laird (James Franco) en finurlig internetmillionær, så da Laird beder om hans velsignelse til at gifte sig med hans datter, bliver Ned straks til en overbeskyttende far, der for enhver pris vil sætte en stopper for forholdet.

Hvis man hurtigt skal sættes ind i filmens rammefortælling, så er den på mange måder en omvendt Meet the Parents. Vi skal igennem en masse akavede situationer, der sagtens kunne være løst, hvis bare folk talte lidt mere med hinanden, og det bliver kun mere pinligt jo længere tid der går. Der er masser af “gross-out” humor, som i de fleste amerikanske film, men heldigvis læner det meste af komikken sig på de to herre i front – Cranston og Franco.

Cranston stjæler showet
De har en rigtig god kemi sammen, og James Franco er rystende overbevisende som en selvoptaget Silicon Valley entreprenør, uden noget filter, så da den konservative far i form af Bryan Cranston efterfølgende møder ham, har man heller ikke svært ved at forstå hans modvilje ved at give sin velsignelse.

Laird er uden tvivl den mest excentriske karakter, så jeg forventede også umiddelbart, at han ville være den sjoveste, men efterhånden som filmen skred frem, stod det klart, at det er Cranston, der stjæler showet. Det ville være forkert, at påstå Ned besidder en stor dybde, men hans langsomme udvikling fra belærende til at være manisk og lide af forfølgelsesvanvid bliver kun sjovere fra scene til scene, og det er Cranstons fortjeneste, da han kan gøre enhver replik sjov gennem et simpelt lille blik, eller en spøjs gestikulation.

Nu har jeg ikke rigtig rørt ved historien, men det skyldes mest af alt, at det hele er set før. Det bliver dog gjort bedre end, hvad man kan forvente det meste af vejen, ind til der opstår en narrativ kortslutning til sidst, der ødelægger momentum, men som ikke skader helhedsbilledet.

Fuldstændig absurd
Jeg skammer mig næsten over at skrive det, men jeg synes faktisk, at Why him? er en temmelig morsom komedie. Det er uden tvivl en tåbelig film, fuld af pinligheder og idiotiske situationer, og selvom man ikke må synes godt om denne slags film som ”seriøs filmkritiker”, så bliver jeg alligevel nødt til at anerkender når det fungerer. Samspillet mellem Bryan Cranston og James Franco er vildt akavet – på den gode måde – og mødet mellem den nye og gamle generation er sjovt, særligt fordi filmen ikke moralisere eller tror den er mere end en mainstream komedie.

Plottet kappes lidt over til sidst, da manuskriptet pludselig forsøger at komme med et nuanceret budskab, hvilket falder fuldstændig til jorden. I det store hele gør det dog ikke noget, for det er trods alt også en film, hvor Laird kaster en af sine høner efter hans butler, der er ved at lære ham selvforsvar, hvorefter de forfølger hinanden i en parkourjagt. Det giver ikke nogen mening, men jeg kan unægtelig godt lide absurditeten, og når det kommer til julefilm, så får man heller ikke meget bedre.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.