Wind River

Kategori Biografen af - januar 04, 2018
Wind River

Taylor Sheridan fuldender sin trilogi med endnu en perle

Taylor Sheridan stod bag manuskriptet til de fremragende film ’Sicario’ og ’Hell or High Water’, som var de to første dele af hans tematiske trilogi om den amerikanske frontier. ’Wind River’ er tredje og sidste del i trilogien om udkants-USA, og denne gang har Sheridan valgt at sætte sig selv i instruktørstolen, hvilket bestemt ikke har skabt ringere kvalitet – ’Wind River’ er mindst af ligeså højt niveau som sine to forgængere.

Hvor de to foregående film foregik i de sydlige amerikanske stater, finder handlingen i ’Wind River’ sted i det mere nordlige Wyoming, hvor sne og kulde hersker, og hvor de bosiddende må leve i respekt for den ubarmhjertige natur. I indianerreservatet Wind River finder den lokale vildtjæger Cory (Jeremy Renner) en ung kvinde død i sneen i vildmarken, og der igangsættes en efterforskning, hvor Cory skal hjælpe den unge FBI agent Jane (Elizabeth Olsen) med at løse det mystiske dødsfald. Cory har selv oplevet et tragisk dødsfald tre år forinden, og han engagerer sig derfor fuldt ud i jagten på den skyldige. Undervejs kommer Jane og Cory rundt omkring i det fattige indianerreservat og oplever på nær hånd de tragedier der kan opstå når en gruppe mennesker er blevet tvunget til at bosætte sig på land med en nådesløs natur.

Både miljø- og karakterskildringen imponerer
Som instruktør besidder Sheridan selvfølgelig ikke samme tekniske snilde som mesterinstruktøren Denis Villeneuve (der instruerede ’Sicario’), men mindre kan bestemt også gøre det. Sheridan har tydeligvis lært af instruktørerne fra hans tidligere film, og han leverer en utrolig flot og stilsikker film. Det benhårde snelandskab skaber en stemningsmættet ramme, og bakkes op af en imponerende lydside, hvor musikken er skabt af altid gode Nick Cave og Warren Ellis.

Det der især gør ’Wind River’ god, er at den – ligesom de to foregående film – formår at skabe en fremragende karakterskildring, samtidig med at miljøskildringen også skinner igennem og bliver en integreret del af historien. Karakterer og miljø går hånd i hånd i Sheridans trilogi, og det gælder ikke mindst ’Wind River’, hvor der ikke findes flade karakterer, men i stedet gennemarbejdede karakterer, som er skabt af deres miljø. Til at portrætterer disse karakterer, bliver der leveret en perlerække af bundsolide præstationer, hvor især Jeremy Renner skinner igennem med et dybt lidende blik i sin bedste rolle siden ’The Town’

Både drama, action og en spændende mordsag
’Wind River’ favner utrolig bredt, og den formår ikke kun at levere gode karakterer og en habil portrættering af miljøet, men også at være en medrivende thriller med en spændende mordsags-fortælling. Man får således både intenst drama, dragende krimi og solid action i en film, som har meget på hjerte, samtidig med at der holdes fokus på den gribende fortælling.

Det eneste minus, der kan nævnes ved ’Wind River’, er at den nogle gange prøver at favne lidt for bredt. Det gør at dialogen til tider klinger lidt unaturlig, og at den nogle steder føles lidt for filosofisk, så det grænser til det lommefilosofiske.

Det er dog kun et lille minus i en ellers fremragende film, som på smuk vis afrunder Sheridans mesterlige trilogi, der efter min mening bør rangeres som en af de bedste filmtrilogier nogensinde.

  • Release Date: 1/4/2018
Kommentarer er lukket.