Nordisk Film Fondens hæderspriser er uddelt

Kategori Pressemeddelelser af - november 11, 2017
Nordisk Film Fondens hæderspriser er uddelt

Isbjørnen 2017 er uddelt!

Vinderne af Nordisk Film Fondens tre hædersprisers er nu fundet, og endda for første gang under en samlet prisuddeling:

  • Nordisk Film Prisen går til filminstruktør Fenar Ahmad
  • Ove Sprogøe Prisen går til skuespiller Nikolaj Coster-Waldau
  • Erik Ballings Rejselegat går til production designer Sabine Hviid

De tre hæderspriser blev uddelt under den samlede prisuddeling: Isbjørnen. Birgitte Hjort Sørensen var vært, og selve arrangementet blev afhold i Nordisk Films studier i Valby.

Fenar Ahmed, som vandt for årets filminstruktør, bliver omtalt som det helt store gennembrud blandt danske filminstruktører i Danmark. Han blev hædret for sin debutfilm Ækte Vare fra 2014 og vandt for sin kun anden film Underverden fra 2017. Se vores anmeldelse af Underverden lige her.

Motivationen for valget af Fenar Ahmed lyder blandt andet på:

Årets prismodtager er flabet. Også i sit filmsprog. Hans film er smidige og mættede af blod, sved og tårer. Han evner og elsker at underholde sit publikum, og gennem sine film åbner han døre ind til parallelvirkeligheder i vores samfund… men til trods for at hans film udspringer af meget specifikke miljøer, formår han at fortælle almengyldige historier. Mytologiske historier der vækker genklang i de fleste. Han er ikke naturalist som fortæller. Men ynder at fortælle episk, i et højt tempo og med et stort bankende hjerte”.

– Tomas Radoor, filmproducer.

Samtidig vandt Nikolaj Coster-Waldau Ove Sprogøe Prisen 2017 for sin medvirkende i flere forskellige store film, men især i serien Game of Thrones af Coster-Waldau virkelig cementeret sin status som skuespiller i en dansk særklasse.

”Dit spil er afdæmpet, inderligt og næsten altid med en humoristisk undertone. Nogle gange næsten umulig at få øje på, andre gange et enkelt blik, en enkelt trækning, der vidner om en iboende troldsplint. En menneskeliggørelse, en humanisering, også af det inhumane.

Du går til arbejdet med dedikation og øm opmærksomhed. Og det mærker vi helt ned i salen og foran skærmen… Vi mærker mennesket, engagementet, humoren og sårbarheden. Og det vil vi gerne se. Og se mere af”.

– Katja Holm, formand for Dansk Skuespillerforbund.

Slutningsvis vil vi berøre Sabine Hviids modtagelse af Erik Ballings Rejselegat. Hun bliver omtalt som en af de lysende stjerner indenfor production design i Danmark. Hun har været med til at skabe intet mindre end: Underverden (2017), den Robert-vindende Der kommer en dag(2016), Ali Abbasis spillefilmsdebut Shelley (2016), den sidste film i Antboy-trilogien, Antboy 3 (2016) og Når dyrene kommer (2014).

”Det er tydeligt for os, at Sabine Hviid er det store samlende element i værkerne med et stærkt moderne udtryk, som fastholder filmkunsten, udfordrer den visuelle fortælling og fremtidssikrer filmen som fortælleform. Sabine Hviid har en særlig evne til at møde publikum i øjenhøjde. Hendes blik for både filmens overordnede udtryk og selv de mindste detaljer giver Sabine Hviid en sjælden evne til at skabe verdener, som er tro imod filmenes præmis og tematik, men som samtidig fremstår som et værk i værket”.

– Mikael Rieks, producer.

Stort tillykke til de mange talentfulde folk indenfor filmverdenen i Danmark!

Jeg har ikke umiddelbart en baggrund indenfor film, men har altid elsket at se film og leve mig ind i verdener, som ikke er mine egne. Især elsker jeg film, som skildrer skæve eksistenser, sort humor, dystre landskaber og politiske undertoner.
Kommentarer er lukket.